Het team

Praat Nederlands Met Me draait geheel op de inzet van deze enthousiaste vrijwilligers! Leer ons beter kennen:

Founder

Frederique Fabels

Oprichtster
PARTNERS / communicatie

Sinds een paar jaar werkt Frederique veel met nieuwkomers. “Toen er in 2015 veel vluchtelingen van Syrië naar Nederland kwamen begon ik met een paar vrienden een naaiatelier voor bewoners uit het AZC. Het bleek al snel dat zij het vak op zo’n hoog niveau beheersten dat we veel van ze konden leren. Langzaam groeide het atelier tot een integratieplek waar nieuwkomers konden werken en tegelijkertijd de Nederlandse taal leerden”.

Nu woont ze samen met Ida in een community van jonge Nederlanders en statushouders. “Ik zie ze allemaal op een eigen manier de Nederlandse taal leren. Maar voor iedereen geldt dat oefenen cruciaal is.”

Ida van Koolwijk

Oprichtster
partners

Eerder deed Ida een onderzoek waarvoor ze tientallen inburgeraars sprak over het in de praktijk brengen van de Nederlandse taal. “Ik was onder de indruk van de enorme drive die sommige nieuwkomers hebben. En wat blijkt? Nieuwkomers die de taal in de praktijk gebruiken leren het ‘echte’ Nederlands en komen vaak in een stroomversnelling terecht waardoor er veel meer deuren open gaan.”
Maar, het is niet voor iedereen even makkelijk om binnen hun eigen netwerk Nederlands te oefenen. Social distancing maakt het voor iedereen nóg lastiger. “Gelukkig zien we dat het aan motivatie niet ontbreekt en gaan veel nieuwkomers door met oefenen!”

Sophie van den Brink

Sophie van den Brink

Matchmaker / community SUPPORT

Sophie beantwoordt alle vragen van onze community en zorgt dat iedere nieuwe deelnemer gekoppeld wordt.

“Via mijn werk – waarin ik dagelijks te maken heb met mensen met niet-aangeboren hersenletsel en dementie – zet ik mij al een paar jaar in om mensen te helpen zo goed mogelijk mee te komen in de maatschappij. Ook als zij bijvoorbeeld problemen hebben met taal en communicatie. Daarnaast heb ik zelf ervaren hoe belangrijk het is om de lokale taal te leren wanneer je in een nieuw land komt te wonen. Oefenen is hierbij onmisbaar. Omdat ik iedereen deze mogelijkheid gun, heb ik me met veel plezier aangesloten bij dit initiatief.”

Roza van Koolwijk

Matchmaker / COMMUNITY SUPPORT

Roza beantwoordt alle vragen van onze community en zorgt dat iedere nieuwe deelnemer gekoppeld wordt. Verder onderhoudt ze de social media kanalen en de website.

“Op dit moment studeer ik aan de Vertaalacademie in Maastricht, met Spaans als hoofdtaal. Ik weet daarom hoe belangrijk het is om met native speakers te oefenen. Uit boeken kun je de basis leren, maar je gaat pas echt stappen maken als je daadwerkelijk gaat praten en fouten durft te maken. In Nederland wordt veel Engels gesproken, wat het lastiger maakt voor nieuwkomers om te oefenen en dus te integreren. Ik vind het mooi dat PNMM bijdraagt aan de bewustwording hiervan.”

Maria Dijkgraaf

Matchmaker / community support

Maria beantwoordt alle vragen van onze community en zorgt dat iedere nieuwe deelnemer gekoppeld wordt. Daarnaast houdt ze zich bezig met community care.

Taal is een fascinerend fenomeen. Tijdens mijn studie Nederlands leerde ik wat er allemaal komt kijken bij het leren van een taal. Door me te verdiepen in nieuwe talen en door mensen met hun Nederlands te helpen als taalmaatje ervaarde ik steeds weer hoe belangrijk en leuk het is om veel te oefenen. Ik ben dan ook blij dat ik me bij PNMM heb kunnen aansluiten en hoop dat we in de toekomst nog vele taalmaatjes kunnen koppelen!

Sude Zorluozpinar

MATCHMAKER / COMMUNITY SUPPORT

Ook Sude beantwoordt vragen vanuit de community en houdt zich bezig met het koppelen van taalmaatjes en verdere community care.

“Al enige tijd werk ik als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk waar ik in contact kom met mensen die asiel aanvragen in ons land. Zij tonen vaak vanaf het begin enthousiasme om de Nederlandse taal te leren. PNMM vind ik een prachtig initiatief. Niet alleen omdat mensen laagdrempelige hulp krijgen bij het beoefenen van een taal, maar ook omdat culturen uitgewisseld worden en bijzondere vriendschappen kunnen ontstaan.”

Jialing Huang

stagiair community awareness

Jialing zal zich tot tenminste maart bezighouden met community care en social media.

“Het mooie aan PNMM vind ik dat je in contact komt mensen van verschillende culturen. Dit verbindt ons en geeft ons de mogelijkheid om van en met elkaar te leren. Ik wil me er graag voor inzetten om onze bekendheid te vergroten en zoveel mogelijk taalmaatjes te kunnen verbinden.”