Het team

Founder

Frederique Fabels

Oprichtster


Sinds een paar jaar werkt Frederique veel met nieuwkomers. “Toen er in 2015 veel vluchtelingen van Syrië naar Nederland kwamen begon ik met een paar vrienden een naaiatelier voor bewoners uit het AZC. Het bleek al snel dat zij het vak op zo’n hoog niveau beheersten dat we veel van ze konden leren. Langzaam groeide het atelier tot een integratieplek waar nieuwkomers konden werken en tegelijkertijd de Nederlandse taal leerden”.

Nu woont ze samen met Ida in een community van jonge Nederlanders en statushouders. “Ik zie ze allemaal op een eigen manier de Nederlandse taal leren. Maar voor iedereen geldt dat oefenen key is.”

Ida van Koolwijk

Oprichtster


Eerder deed Ida een onderzoek waarvoor ze tientallen inburgeraars sprak over het in de praktijk brengen van de Nederlandse taal. “Ik was onder de indruk van de enorme drive die sommige nieuwkomers hebben. En wat blijkt? Nieuwkomers die de taal in de praktijk gebruiken leren het ‘echte’ Nederlands en komen vaak in een stroomversnelling terecht waardoor er veel meer deuren open gaan.”
Maar, het is niet voor iedereen even makkelijk om binnen hun eigen netwerk Nederlands te oefenen. Social distancing maakt het voor iedereen nóg lastiger. “Gelukkig zien we dat het aan motivatie niet ontbreekt en gaan veel nieuwkomers door met oefenen!”
Sophie van den Brink

Sophie van den Brink

Matchmaker


Sophie beantwoordt alle vragen van onze community en zorgt dat iedere nieuwe deelnemer gekoppeld wordt.

“Via mijn werk – waarin ik dagelijks te maken heb met mensen met niet-aangeboren hersenletsel en dementie – zet ik mij al een paar jaar in om mensen te helpen zo goed mogelijk mee te komen in de maatschappij. Ook als zij bijvoorbeeld problemen hebben met taal en communicatie. Daarnaast heb ik zelf ervaren hoe belangrijk het is om de lokale taal te leren wanneer je in een nieuw land komt te wonen. Oefenen is hierbij onmisbaar. Omdat ik iedereen deze mogelijkheid gun, heb ik me met veel plezier aangesloten bij dit initiatief.”

Nikol Poppe

Matchmaker


Nikol zorgt dat studenten en vrijwilligers zo goed mogelijk aan elkaar gekoppeld worden. In het dagelijks leven is Nikol scenarioschrijfster en podcastproducente. Daarnaast heeft ze ook nog een taalbuddy met wie ze drie keer per week Nederlands oefent!

“Zoals velen met mij, ben ik ervan overtuigd dat het beheersen van de taal noodzakelijk is om je ergens thuis te kunnen voelen. Dat gevoel wil ik nieuwkomers graag geven. Belangrijk hierin is het oefenen door middel van interactie met anderen. Door de omstandigheden is dit echter een lastige zaak op dit moment en daarom vind ik Praat Nederlands Met Me een prachtig initiatief waar ik graag aan meewerk.”