Het team

Praat Nederlands Met Me draait geheel op de inzet van deze enthousiaste vrijwilligers! Leer ons beter kennen:

Founder

Frederique Fabels

Oprichtster

Sinds een paar jaar werkt Frederique veel met nieuwkomers. “Toen er in 2015 veel vluchtelingen van Syrië naar Nederland kwamen begon ik met een paar vrienden een naaiatelier voor bewoners uit het AZC. Het bleek al snel dat zij het vak op zo’n hoog niveau beheersten dat we veel van ze konden leren. Langzaam groeide het atelier tot een integratieplek waar nieuwkomers konden werken en tegelijkertijd de Nederlandse taal leerden”.

Nu woont ze samen met Ida in een community van jonge Nederlanders en statushouders. “Ik zie ze allemaal op een eigen manier de Nederlandse taal leren. Maar voor iedereen geldt dat oefenen key is.”

Ida van Koolwijk

Oprichtster / community

Eerder deed Ida een onderzoek waarvoor ze tientallen inburgeraars sprak over het in de praktijk brengen van de Nederlandse taal. “Ik was onder de indruk van de enorme drive die sommige nieuwkomers hebben. En wat blijkt? Nieuwkomers die de taal in de praktijk gebruiken leren het ‘echte’ Nederlands en komen vaak in een stroomversnelling terecht waardoor er veel meer deuren open gaan.”
Maar, het is niet voor iedereen even makkelijk om binnen hun eigen netwerk Nederlands te oefenen. Social distancing maakt het voor iedereen nóg lastiger. “Gelukkig zien we dat het aan motivatie niet ontbreekt en gaan veel nieuwkomers door met oefenen!”

Sophie van den Brink

Sophie van den Brink

Matchmaker / community

Sophie beantwoordt alle vragen van onze community en zorgt dat iedere nieuwe deelnemer gekoppeld wordt.

“Via mijn werk – waarin ik dagelijks te maken heb met mensen met niet-aangeboren hersenletsel en dementie – zet ik mij al een paar jaar in om mensen te helpen zo goed mogelijk mee te komen in de maatschappij. Ook als zij bijvoorbeeld problemen hebben met taal en communicatie. Daarnaast heb ik zelf ervaren hoe belangrijk het is om de lokale taal te leren wanneer je in een nieuw land komt te wonen. Oefenen is hierbij onmisbaar. Omdat ik iedereen deze mogelijkheid gun, heb ik me met veel plezier aangesloten bij dit initiatief.”

Roza van Koolwijk

Matchmaker / social media

Roza beantwoordt alle vragen van onze community en zorgt dat iedere nieuwe deelnemer gekoppeld wordt. Verder onderhoudt ze de social media kanalen en de website.

“Op dit moment studeer ik aan de Vertaalacademie in Maastricht, met Spaans als hoofdtaal. Ik weet daarom hoe belangrijk het is om met native speakers te oefenen. Uit boeken kun je de basis leren, maar je gaat pas echt stappen maken als je daadwerkelijk gaat praten en fouten durft te maken. In Nederland wordt veel Engels gesproken, wat het lastiger maakt voor nieuwkomers om te oefenen en dus te integreren. Ik vind het mooi dat PNMM bijdraagt aan de bewustwording hiervan.”

Dorus Smit

Matchmaker / subsidie

Dorus beantwoordt alle vragen van onze community en zorgt dat iedere nieuwe deelnemer gekoppeld wordt. Daarnaast houdt hij zich bezig met subsidieaanvragen.

“Voor sommigen is de Nederlandse taal een vanzelfsprekend middel om te communiceren of om iets voor elkaar te krijgen. Voor anderen is dit misschien niet zo. Via mijn werk als docent en sociaal cultureel werker begeleid ik regelmatig mensen van jong tot oud. Hierin is communiceren en elkaar begrijpen vaak het allerbelangrijkste. Iets voor een ander doen, mensen ondersteunen, daar word ik blij van. Zeker in deze tijd hebben mensen elkaar nodig. Ik heb mij daarom aangesloten bij dit fijne initiatief.”

Ghita Gosling

Matchmaker / deelnemersonderzoek

Ghita beantwoordt alle vragen van onze community en zorgt dat iedere nieuwe deelnemer gekoppeld wordt. Daarnaast houdt zij zich bezig met onderzoek naar de ervaringen van de studenten en lerenden.

“Ik ben opgegroeid in Amsterdam, daar ben je omringd door veel verschillende culturen en talen. Ik heb dit altijd al erg interessant gevonden en meer willen leren over de mensen om mij heen. Mijn opleiding psychologie sluit hier dan ook mooi op aan. De connecties die gemaakt kunnen worden via PNMM zijn erg waardevol zeker nu ‘real life’ connecties minder makkelijk mogelijk zijn.”