Veelgestelde vragen

Wie meldt zich aan als ‘vrijwilliger’?

– Je spreekt vloeiend Nederlands 
– Je bent nieuwsgierig naar en staat open voor andere culturen
– Je bent tenminste een keer per week beschikbaar om een half uur te videobellen met je buddy
– Je bent bereid om gedurende tenminste 3 maanden wekelijks contact te hebben met je buddy

Wie meldt zich aan als ‘student’? 

– Je volgt Nederlandse taalles (of hebt Nederlandse taalles gevolgd)
– Je bent nieuwsgierig naar en staat open voor andere culturen
– Je bent tenminste een keer per week beschikbaar om een half uur te videobellen met je buddy
– Je bent bereid om gedurende tenminste 3 maanden wekelijks contact te hebben met je buddy

Waarom is er een wachtlijst? 

We hebben helaas een tekort aan vrijwilligers, waardoor we niet iedereen meteen kunnen helpen. 

Hoe worden de buddy’s aan elkaar gekoppeld?

Wij koppelen op basis van beschikbaarheid en op basis van taalniveau. Iedere deelnemer geeft zijn beschikbaarheid en voorkeur van de frequentie van de belmomenten op. Als Nederlandssprekende kun je aangeven of je liever met iemand kletst die beginner is of gevorderd. Verder laten we de match over aan het toeval, om zo een ontmoeting te faciliteren die niet vanzelfsprekend is. 

Contact

Mocht je je wegens omstandigheden willen afmelden, laat dit dan altijd even weten. Dan kunnen we je buddy opnieuw koppelen.

Let op: Praat Nederlands Met Me draait geheel op de inzet van vrijwilligers. Duurt het even voordat je antwoord krijgt? Heb dan even geduld, wij doen ons best om jouw mail zo snel mogelijk te beantwoorden.

Heb je vragen of kom je ergens niet uit? Stuur ons een mailtje.

Is er oefenmateriaal?

We kunnen op dit moment helaas nog geen oefenmateriaal aanbieden. Wel hebben we op deze pagina een aantal tips en oefeningen verzameld, die je kunnen ondersteunen tijdens de gesprekken met je buddy. Ook bieden wij af en toe gratis trainingen aan voor onze vrijwilligers, waarin je verschillende gesprekstechnieken leert. Als je je hebt aangemeld als vrijwilliger word je automatisch via de mail op de hoogte gehouden van nieuwe trainingen. 

Wat kun je bieden als vrijwilliger?

Je biedt jouw buddy de mogelijkheid om de taal laagdrempelig in de praktijk te brengen, door een keer per week een half uur te videobellen en te kletsen in het Nederlands. Hierdoor kan jouw buddy de taal oefenen en jij kunt je buddy wegwijs maken in Nederland. Ook kun je je buddy ondersteunen bij het studeren, door huiswerk te bespreken of te motiveren. 

Waar komen de deelnemers van Praat Nederlands Met Me vandaan?

PNMM ontstond in hartje Amsterdam, maar heeft inmiddels deelnemers door heel Nederland. De nieuwkomers die Nederlands willen oefenen hebben verschillende redenen voor migratie; van een vlucht uit het thuisland tot een verhuizing voor liefde of werk. In tijden van Covid-19 is het voor nieuwkomers nog lastiger om spontaan Nederlands te oefenen. PNMM is er voor iedereen die Nederlands wil oefenen en nieuwe verbindingen wil aangaan.